Про мене

Моє фото
Львів, Ukraine
подорожуймо,пізнаваймо,осмислюймо....

неділю, 30 листопада 2014 р.

Знайомство зі східним сусідом- містом Донецьк.


ось такий Донецьк зустрів нас одного осіннього дня

Більше  року тому я відкрила для себе –це східне місто  України Донецьк.
 В неділю 21  жовтня  16 23 год ми прибули до Донецька.  Нас зустрів в Донецьку на ж.д. вокзалі  хлопець Максим, який навчається в університеті на факультеті  української  філології  і гарно розмовляв українською мовою. Він зголосився бути нашим провідником по Донецьку. Речі і сумки ми залишили в камері схову на вокзалі( 10 грн за сумку на сутки) і вирушили тролейбусом  № 2 до центру, ( проїзд 1.5 грн повний квиток), щоб пізнати хоч трохи це місто. В ньому збережені пережитки СССР, на головній площі стоїть пам’ятник І.Леніну. Центральна частина міста водночас не така і савдепівська, цікаві споруди, парки. Я думала колись, що це сіре місто де більшість шахтарів і будинків «коробок». Місто досить цікаве. Реклама  країни Грузiї і її мальовничих куточків всюди( можливо це пов’язано з реконструкцією нового аеропорту ім. Сергія Прокоф’єва в  Донецьку і відкриття нових рейсів до Грузії), «вас чекає чудова Грузія». 


таким нас зустрів вокзал Донецька



реклама Грузії в Донецьку

спортивний комплекс Олімпійський у Донецьку

        Навіть в парку  Кованих скульптур є пам’ятна куля    з прапорами України і Грузії. Донецький парк кованих фігур - унікальний в Європі парк  музей під відкритим небом предметів  ковальського мистецтва,   закладений   в   Донецьку  2001  року у   Ворошиловському районі  міста, на території   парку  біля  Донецького міськвиконкому  за адресою :місто  Донецьк , вулиця Артема, 98

парк Кованих скульптур у Донецьку

пам’ятна куля з прапорами України і Грузії  у парку Кованих скульптур 

Місто Донецьк має давні ковальські традиції: 1900 року на Міжнародній промисловій виставці в Парижі премію гран-прі здобула  пальма яку викував зі сталевої рейки коваль Юзівського    металургійного  заводу Олексій Мерцалов. Відтоді вона відома як Пальма Мерцалова і стала головним символом Донеччини, зображена на  гербі Донецької області.

символ Донеччини- пальми Мерцалова

Максим нас поводив по місті на центральній частині стояв пам’ятник І.Леніну- пережиток СССР. Поглянули на Донецьку оперу, Донецький академічний український музично-драматичний театр ,на Донбас-Арену ,на різні цікаві споруди, кінопалац,на життя Донецька.





Донецький академічний український музично-драматичний театр 


Донецький оперний театр





пам'ятник  І.Леніну в Донецьку


 один з храмів в Донецьку



ось такі написи вулиць в Донецьку

сучасні споруди Донецька



      Ми відправилися в   ресторан Ліверпуль. Адрес: г. Донецк, ул. Артема, 131-a +38 (062) 312-54-88, (050) 806-80-96.
   Символ закладу - легендарна "четвірка Ліверпуля", The Beatles. "Бітли" зустрічають відвідувачів біля входу, їх портретами прикрашені стіни, а інтер'єр явно навіяний яскравою стилістикою мультфільму "Жовтий підводний човен". Посидівши і повечерявши до нас прийшов ще один донеччанин  Влад – журналіст інтернет видання в Донецьку. Розповідав нам про свої подорожі Грузією і не тільки радив, що подивитись  і як взагалі обстановка там на Кавказі. Ціни в кафе  Лыверпуль досить помірні  кава 3.5 грн, бульйон – 5.40 грн, овочеве рагу – 5.8 грн ( цыни на р).Пізніше всі разом пішли гуляти нічним Донецьком, завітали до Донбас –Арени. Сфотографувалися на фоні цього  стадіону, так як він був зачинений  відвідали крамничку на вході з футбольними атрибутами.


на вході до ресторану  Ліверпуль, по заду символ закладу The Beatles

на вході до ресторану  Ліверпуль


тепла  вечеря в Liverpool


вечірня Донбас-Арена

Нажартувавшись  і нагулявшись  потихеньку прощаємося з Владом  і з Максимом прямуємо на вокзал з речима
Погулявши містом, забравши речі з камер схову   ми вирушили  до аеропорту, так як не було маршруток ми поїхали на таксі. Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва -міжнародний аеропорт  розташований в 10 км на північний захід від міста Донецька. На  теперішній  час  2015 року ця споруда є зруйнована  і увійшла в історію як  один з об'єктів  сутичок і протистоянь українських і російських військових.
 Таксі в Донецьку можна сказати  зовсім не дороге тому нам  п’ятьом вигідніше пересуватись було на  таксі. Заплатили 22 грн на всіх п’ятьох.

аеропорт   імені Сергія  Прокоф'єва    м. Донецька ( 2013 р)






 В 23 20 ми прибули  в аеропорту.  Аеропотр був дуже гарний, зустріла нас така велика скляна сучасна споруда   на 2 поверхи, зали очікувань на першому і другому поверсі.  Реєстрація  в аеропорту  на другому поверсі. Ми чекали свого рейсу від компанії WizzAir Донецьк-Кутаїсі який відправлявся в  6 40 год з Донецька.

табло в аеропорту м.Донецька наш рейс в 6 40 год



аеропорт Донецька в середині, реєстраія

 Реєстрація мала відбуватися біля 4 00 год ночі, тому чекаємо її в аеропорту. Поки не спалося   роблю собі  сама пішу екскурсію по 3 поверховій споруді аеропорту, кафе є тільки на 2 поверсі ( тай меню тільки напитки  і якесь печиво, шоколад), обдивляюся  стійки перевізників аеропорту .  Люди які чекають своїх нічних рейсів сплять прямо на диванчиках хто на кріслах. В 4 15 починається реєстрація, за квитком маємо право на ручну кладь і 1 валізу безкоштовну, я беру свій 25 літровий рюкзачок в літак. Перевірки проходить детальна, просять все металеве витягнути з кишень і речі в окремий пластиковий контейнер, митник зробив зауваження , що неможна перевозити батарейки до фотоапарату  в літаку, але їх не конфіскував . Наш виліт з посадки А1 і А2. В 6 20  год ми чекаємо на посадку  її немає, щось сталося, персонал тривожно бігає. Ми теж переживаємо, бо наша мандрівка  під загрозою.

так ми чекали свого рейсу в аеропорті Донецька




автор усіх фото статті О.Гавришко

 Біля 6 25 год відкривають вихід до шатру посадки, посадкові талони вже не перевіряють так як часу немає і 2 працівників не встигають перевіряти їх, всі  біжать  в літак( це як перед стартом на забізі, лєнту  зривають і хто швише до цілі), щоб зайняти кращі місця. Я бігла серед перших і зайняла місця біля вікна з видом на крило ( так як це  бюджетні перельоти то місць на квитку не вказують).За 5хилин до вильоту коли ще люди сідали  на місця, які відвоювали нам показує стюардеса як вдягати кисневі  маски і проводить інструктаж. Старший стюарт повідомляє, нажаль з  пізнім прибуттям літака на рейс екіпаж  не встиг  приготувати напої  і страви для польоту. Екіпаж молодець  вилетіли  вчасно, все гаразд,  пасажири хлопають пілоту, взлетіли  без турбулентності.  Набираємо висоту ми майже в хмарах, сонце потрохи сходить і ти рзумієш, що ти в небі десь там за горизонтом реальності, коли сонце прямо на горизонті літака виблискуючи промінням об хмари і  літак. Нас чекає чарівна Грузія, а Кавказькі гори  вже проглядаються з ілюмінації літака.


Немає коментарів:

Дописати коментар