Про мене

Моє фото
Львів, Ukraine
подорожуймо,пізнаваймо,осмислюймо....

четвер, 30 травня 2013 р.

Фотозвіт :Золочів і Золочівський замок.



Золочів з висоти Золочівського замку


    По волі випадку, майже нічого не планувавши,  неділя  19 травня  2013 р вирішено їхати замками  «Золотої підкови». Початок маршруту розпочали з Золочева. Мандрувала  замками підкови я  востаннє близько 10 років тому, подивитись ще раз на замки я була не проти, але забігаючи на перед, скажу , що ми тільки відвідали Золочівський замок і сам Золочів.
    Неділя 9. 07  год ранку я сідаю на електричку   Львів-Тернопіль  де мене чекають Юля і Максим. Ціна повного квитка до Золочева 10 грн. Ідемо  до Золочева 1.30 хв., по дорозі розповідаємо цікаві історії з мандрівок, кожен свої. Ось ми в Золочеві, маленьке містечко, місцеві жителі направляють нас до Замку. Золочів місто в Львівській області за  64 км від Львова. Від вокзалу іти прямо, а потім ліворуч, приблизно час ходьби   30-40 хв., по дорозі зустрічається дерев’яна церква  по описах схожа на Дерев'яну церкву Блаженного Миколая Чарнецького. В неділю  Золочівський замок відкривається з 12 00 години, трохи запізно, будучи біля замку  в 11 00 години нам як і більшість туристів довелося чекати відкриття. За той час ми дослідили  територію навколо замку. Я як історик   і археолог вирішила  пошукати  в зруйнованих мурах якісь давні збереження, але крім каміння, яке осипається нічого цінного не знайшла. Пошуки скарбів у мурах –це був більше як жарт з мого боку, бо мої супутники мене не дуже зрозуміли, коли я запропонувала зайнятись трохи археологією. Звичайно, щоб щось досліджувати і шукати потрібна і техніка і іноді дозволи, тай багато всього.  За цей час робили фотосесію  замку з різних ракурсів. Біля замку була галявина  кульбаб, які перецвіли  вже і ми, як у дитинстві здували білий пух який підхолював вітер і відносив в небо.


вокзал м.Золочів


мури Замку, одна з чотирьох башт, ліва зі сторони входу

 одна  з 4 башнень на кутах  Замку з гербом 

  

     По краях мурів розміщено обсерваційні башти, які служать більше для спостереження, ніж для оборони. На них вибиті букви IS, KK, SK – це криптоніми (ініціали) фундаторів (спонсорів):
IS – Якуб Собеський,
KK – Крайчик Коронний,
SK – староста красноставський.
І чотири герби: герб родовий, герб бабці, герб матері, герб матері дружини. На західній стіні муру -  кам’яна плита, на якій вибито АД 16-ZH+G-34. Це скоріше всього дата позначення кінця робіт по укріпленню та перебудові.




башта по ліву сторону від входу


     Розташований на мальовничому пагорбі, Золочівський замок, споруджений у XVII столітті  на кошти Якоба Собєського,за проектом невідомого італійського архітектора. Здавна Замок охороняв підступи до міста Львова, а тому і будувався як повноцінна військова фортеця – потужні захисні споруди і різноманітні військові «хитрощі», що їх було використано у плануванні, не залишали ні єдиного незахищеного місця. Тим дивовижніше, що всередині стін відвідувачам відривається зовсім інша картина – розкішний «Китайський палац», виконаний у рідкісному для Європи східному стилі.. А в парку замка встановлені камені із загадковими готичними письменами привезені з Новосілок,текст на них щей досі не розшифровано. Один з каменів виконує  бажання. Необхідно лише прикласти до каменя палець і повернути кисть руки: якщо бажання матеріальне – у бік зображеного на камені тернового вінка, якщо романтичне – у бік вінка макового.


ціни на вхід до Замку


Вхід в Золочівський замок


Вхід в Золочівський замок








камінть з Новосілок,написи яких досі не розшифровані



Китайський палац-музей східних культур






Китайський палац



памятні плити на стінах замку



Золочівський замок










вид на  Замкок з мурів


 Політ над містом на гарматі








Розклад поіздів м.Золочева станом на 19 травня 2013 року


     Замок відкрився, вхід дорослий -20 грн, студенський -10 грн. За Китайський палац-музей окрема ціна 10 грн- дорослий, 5 –студенський. По замку ми ходили довго, спочатку приміщеннями, а  потім ззовні по мурах. З замку відкривається красивий краєвид на місто Золочів. Замок має чотири сторони, на двох з яких стоять гармати. По замку ми гуляли десь до 13 30 год., дорога до автовокзалу  від замку займає 15-20 хв, ми не вспіли  на Бродівську маршрутку, яка  поїхала  в 13 40 год, наступна буде аж в 16 00, але замки працюють до  16 00, тому немає сенсу їхати туди, якщо замок буде закритий. Настрій був такий спокійний і неквапливий, що нікуди не хотілось поспішати і підганяти час під маршрутки. Випробувавши всі доступні варіанти добирання до інших замків ми залишились в Золочеві – дуже таке приємне місто і спокійне, немає метушні  як в мегаполісах і столицях. Можна посиділи біля замку надихнутись духом середньовіччя.




парафіяльний Вознесенський костел .

. З  автовокзалу пішли гуляти по Золочеві   кидається  в очі парафіяльний Вознесенський костел . Костел побудовано у 1731 -1763  роках з цегли і каменю. Римо-католицька церква побудована в стилі бароко. З Золочева  ми виїхали з автовокзалу маршруткою в 16 15 год на Львів, ціна білету 17 грн., так як ми електричку вже пропустили.  В 17 30 ми у рідному Львові. Погода видалася дуже чудово- сонячною і настрій таким же.

Немає коментарів:

Дописати коментар